Beleggingshypotheek

Optimistisch over de toekomst van de financiële markten? Dan is de beleggingshypotheek wellicht iets voor u. Het vermogen waar u de hypotheek mee afbetaalt, wordt bij de beleggingshypotheek niet opgebouwd door premieaflossingen, maar door het behaalde rendement op uw beleggingen. Door deze constructie is het mogelijk uw hypotheek vroegtijdig af te lossen, maar u kunt ook aan het einde blijven zitten met een restschuld.

Risico’s

‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.’ Deze slagzin kunt u gerust toepassen op de beleggingshypotheek. Beleggingen kunnen tegenvallen en minder rendement opleveren dan verwacht. U kunt uw inleg hierdoor deels verliezen en loopt hierdoor het risico van een restschuld. Om deze reden wordt een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht gesteld.

Voordelen

U geniet vrijheid en controle over uw vermogen. U bent vrij om te reageren op koerswisselingen op de beurs middels aan- en verkoop van aandelen en uw inleg te verhogen wanneer u kansen ziet. Naast een hoog rendement op uw beleggingen kent deze hypotheekvorm extra fiscale voordelen. Het opgebouwde vermogen uit de beleggingshypotheek valt onder de vermogensrendementsheffing in box III, de kapitaalvrijstelling in box I blijft hierdoor onaangetast.

In het kort

  • Geen premieaflossingen, maar eenmalige of periodieke inleg in effecten
  • Optimaal fiscaal voordeel
  • Hogere risico’s dan bij andere hypotheken
  • Overlijdensrisicoverzekering verplicht

Iets voor u?

De beleggingshypotheek kent uitgesproken voor- en nadelen. U moet zorgvuldig beslissen of deze hypotheekvorm bij u past. Wij assisteren u graag en kijken samen met u naar de kansen en mogelijkheden.