Veelzijdigheid van de levensloopregeling

De populariteit van de levensloopregeling zit enerzijds in de veelzijdigheid en anderzijds in het fiscale voordeel. U kunt de regeling gebruiken voor onbetaald verlof als zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof of voor een sabbatical. Daarnaast kunt u de levensloopregeling gebruiken voor vervroegd pensioen of als aanvulling op uw pensioenregeling.

Onbetaald verlof

Via de levensloopregeling kunt u jaarlijks maximaal 12% van het bruto loon reserveren voor onbetaald verlof. U betaalt geen loonheffing bij inleg (enkel op de premie voor werknemersverzekeringen), maar bij uitbetaling. Wanneer u het bedrag opneemt voor verlof ontvangt u levensloopkorting. Wanneer u beroep doet op het gespaarde geld en verlof neemt, wordt deze niet doorbetaald via uw werkgever, maar uitbetaald via de regeling. De levensloopregeling is in deze vorm dus een spaarregeling en geen verlofregeling. Hierover moet u in gesprek met uw werkgever.

Sparen via de levensloopregeling

De levensloopregeling wordt uitgevoerd door banken, verzekeraars en dochters van pensioenfondsen. U kunt hierbij kiezen voor een spaarrekening of een beleggingsrekening. Er zijn beperkingen gesteld aan sparen via de levensloopregeling, zo kunt u jaarlijks maximaal 12% van het brutoloon sparen en valt de regeling niet te combineren met het spaarloon. Het is dus of-of.
U maakt aanspraak op eventueel fiscaal voordeel wanneer u gebruik maakt van de levensloopregeling. U betaalt geen loonheffing bij de inleg, maar bij het uitbetalen. Wanneer u dit bedrag gebruikt als aanvulling op uw pensioen betaalt u bij uitbetaling (na uw 65e) slechts 16-24% belasting. Meer informatie over spaarmogelijkheden voor een aanvullend pensioen vindt u op de pagina bijsparen pensioenregeling.

In het kort

  • Veelzijdig inzetbaar
  • Automatisch sparen
  • Niet te combineren met spaarloon
  • Maximaal 12% van het brutoloon
  • Fiscale voordelen

Wanneer u nadenkt over sparen, kan de levensloopregeling voor u interessant zijn. Wij nemen graag de voorwaarden met u door om tot een zo gunstig mogelijk spaarplan te komen.